Akik már tudják, merre van az arra

2019 szeptemberében indítottuk útjára az első NNG C++ Akadémiát, amely tehetséges programozóknak pályázati úton kínált képzést és állást az autóipari szoftverfejlesztésben. A közel három hónapos  kurzus során az akadémisták  sikerrel elsajátították a C++ programozási nyelv alapjait.  A tehetségek sorában üdvözölhettünk több olyan fiatalt is, aki egy másik szakmát hagyott a háta mögött. Most ismerkedjetek meg velük és karrierváltásuk történetével!

 

F. ZOLTÁN

 

NNG: Hogyan indultál el középiskola után?

Zoltán: Érettségi után több dologban is ki akartam próbálni magam. Először elkezdtem egy hangtechnikusi képzést, ezzel a tudással stúdióban és stagehand-ként is dolgoztam rendezvényeken. Nagyon szerettem fiatalon, mert a koncertekkel kétszer körbejártam az országot, de ez az életmód nem túl családbarát hosszú távon. Két évig ment így, addig szinte egyáltalán nem volt szabadnapom. Ekkor egy barátom javasolta, hogy tanuljak munkavédelmet.

NNG: Bejött a munkavédelem?

Zoltán: Elkezdtem munkavédelmisként dolgozni, de nem éreztem, hogy ezt szeretném csinálni. Korábban zongorán és gitáron is játszottam, és valami kreatívabb tevékenységre vágytam. Tavaly novemberben belefogtam egy OKJ-s szoftverfejlesztői tanfolyamba, amiből még nem vizsgáztam le (nevet). Ez megtetszett. Közben jelentkeztem a Metropolitan Egyetem gazdálkodásmenedzsment szakára is. Arra gondoltam, hogy a kettő jól megtámogatja egymást, és később majd szakosodhatok üzleti informatikára.

NNG: Hogy telt a C++ Akadémián töltött néhány hónapod?

Zoltán: Érezhető volt, hogy az assessment centeren jó csapatot szedtek össze.

 

Inspiráló volt a közeg és mindenki azon volt, hogy jól érezzük magunkat.

Szeretek beszélgetni másokkal, ezért nekem is fontos volt, hogy olyan csapatban lehessek, ahol személyiségben hozzám hasonlókkal dolgozhatok együtt.

NNG: Mire elég ez az idő, ha C++-t akar tanulni az ember?

Zoltán: Az alapokra elég. Segít abban, hogy valamerre el tudjunk indulni, amiből könnyebb fejlődni. Nagyon összetett nyelv, amit több évbe kerül elsajátítani. Az, hogy a C++ Akadémiának köszönhetően ilyen intenzíven foglalkozhattam vele, nagy élmény ahhoz képest, amikor az ember meló mellett próbálja elsajátítani a programozást.

 

R. ANDREA

 

NNG: Hogyan kerültél kapcsolatba az NNG-vel?

Andrea: Én máshogy kerültem a C++ Akadémiára, mint a többiek. Korábban már jártam itt állásinterjún, ami akkor nem sikerült, de ott jelezték, hogy indulni fog egy képzés ami érdekelhet. Tetszett az ötlet, így megkerestek, amikor meghirdették.

NNG: Hol indult a karriered?

Andrea: Fogalmazzunk úgy, hogy a “hazámat szolgáltam” 11 évig. A munkámat nagyon szerettem, de nehezen viseltem azt a légkört. Kiszámíthatatlanná és stresszessé vált számomra a munka, és akkor döntöttem úgy, hogy váltok. A mi esetünkben a hivatástudat nagyon erős, ezért ez egy elég nehéz döntés volt.

NNG: Megtervezted ezt az éles váltást?

Andrea: A végzettségem elég speciális volt, ezért ezt úgy mertem csak meglépni, hogy egy köztes megoldásként egy biztonsági cégnél helyezkedtem el. Itt a cég egy saját fejlesztésű  szoftverével foglalkoztam, azáltal kerültem először kapcsolatba a programozással, és ez keltette fel az érdeklődésemet. Ezután egy féléves útkeresés következett, majd belefogtam egy bootcamp programozó képzésbe, ahol főleg C++ nyelven tanultam.

NNG: Mit szóltál hozzá, amikor felvettek a C++ Akadémiára?

Andrea: Nagyon örültem neki, hiszen ez egy nagyon jó lehetőség volt arra, hogy elinduljak azon az új úton, amit elterveztem. Talán az interju során azt látták meg bennem, hogy nagyon kitartó vagyok, és ha egyszer valamit a fejembe veszek, attól nehéz eltántorítani. Nagyon intenzív tanulás volt ez a két hónap, jobban el tudtam mélyülni a programnyelvben, mint az előző képzésen, de még rengeteget kell tanulnom. Mondhatnám azt is, hogy a java még hátra van, de egyelőre elég a C++.

 

J. MARCELL

 

NNG: Mindig is C++ programozó akartál lenni?

Marcell: Ezt így nem mondanám, de már gimnáziumban is megvolt az érdeklődésem. Sokat játszottam számítógépes játékokkal, és szereltem is a gépeket. Amikor autodidakta módon tanulni kezdtem a netről, már tudtam, hogy a C++ nehéz programnyelv, ezért akkor még Javascriptben kezdtem fejleszteni magam. Gyakorlásképpen honlapokat is készítettem.

NNG: Ennek ellenére egészen mást tanultál az egyetemen. Több elképzelésed is volt a jövőre nézve?

Marcell: Egyszerűen csak több irányt is kipróbáltam, hogy rájöjjek, mit is szeretnék csinálni igazán. Tanultam egy ideig jogot, aztán munkaügyi és társadalombiztosítási szakemberként végeztem a Szegedi Tudományegyetemen. A Randstadnál HR-gyakornokként dolgoztam egy évig, de éreztem, hogy ez nem én vagyok, és ha váltani akarok, akkor most vagy soha. Ezért beletettem mindent annak érdekében, hogy sikerüljön. Folytattam az önfejlesztést a programozással, és elkezdtem a mesterképzést a Szent István Egyetem közgazdász szakán, amiből még hátravan egy évem.

NNG: Mit jelent a “minden”, amit beletettél, hogy megtaláld a saját szakmád?

Marcell: Amikor hazamentem munka után, nem tévét néztem, hanem a Youtube-ról és a Udemy-ről tanultam a programozást, mindent lejegyzeteltem, mintha csak iskolába járnék. Befektettem időt, energiát és pénzt is azért, hogy fejlődjek. Miután felszedtem egy kis tudást, szerettem volna kipróbálni magam egy cégnél is, hogy munkatapasztalatot szerezzek.

NNG: Miben segített neked a C++ Akadémia?

Marcell: Olyat pozíciót, ahol hobbiprogramozóként egész nap tanulhatok egy nagy cégnél, miközben már fizetést is adnak, nem láttam máshol. Ez már önmagában óriási segítség volt az NNG részéről. Én, aki előtte nem foglalkoztam C++ nyelvvel, nagyon sokat fejlődtem szakmailag is ezalatt a két és fél hónap alatt.

Hasznos képzés volt jófej és segítőkész oktatókkal.

A csapattagokat is jól választották ki a felvételi során.

NNG: Mit tanácsolnál más hozzád hasonló karrierváltóknak?

Marcell: Azt tanácsolom, hogy ne csak fontolgassák, hanem merjenek lépni, és tegyenek az álmaikért. Áldozzanak rá a szabadidejükből is, különben nem tudnak eléggé fejlődni. Ha nem így tettem volna, én se lehetnék ma itt.

 

B. ÁRPÁD

 

NNG: Közgazdászként végeztél, és két nagy cégnél már tapasztalatot is szereztél, mégsem maradtál ott. Nem ez volt a te utad?

Árpád: A közgazdász talán erős kifejezés, kérlek maradjunk a pénzügyesnél, illetve most már inkább fejlesztő (nevet). Korábban a GE-nél dolgoztam pénzügyi gyakornokként, aztán a Magyar Telekomhoz mentem szintén egy évre, de hiányzott az alkotás, azaz, hogy valamit létrehozzak. Így végül megszületett a gondolat, hogy szakmát váltsak.

NNG: Ezzel párhuzamosan már érdekelt a programozás?

Árpád: Igen, már a pénzügy mesterképzés első félévében megtetszett ez a világ, amikor VBA nyelven tanultunk programozni. Később választható tárgyként volt szerencsém egy szemeszteren át C++-t is tanulni. A diplomaszerzést követően elkezdtem keresgélni, interjúkra járni, és ekkor jött szembe az NNG C++ Akadémia.

NNG: Miért vonzott a C++ Akadémia?

Árpád: A tanulás és a lehetőség vonzott, hogy beléphetek ebbe az iparágba.  Az online tesztre alaposan rágyúrtam, és naponta nézegettem a leveleimet, hogy hátha érkezik visszajelzés. Amikor megtudtam, hogy kiválasztottak, akkor a folyamatban lévő interjúimat felfüggesztettem, mert minden figyelmemet ide akartam összpontosítani.

NNG: Voltak egyéb, nem szakmai szempontok is, amik szerepet játszhattak a kiválasztásodban?

Árpád: Az assessment center-en egyértelmű volt, hogy arra is kíváncsiak, mennyire vagyok jó csapatjátékos. Gyorsan megtaláltam a közös hangot a társaimmal és az NNG munkatársaival is, ami szerintem sokat számított.

NNG: Mit javasolsz más karrierváltóknak? Mit érdemes mérlegelni ilyen nagyobb döntéseknél?

Árpád: Fontos, hogy meglegyen az érdeklődésed a programozás iránt, mert, ha valaki csak a vonzóbb fizetések miatt szeretne váltani, az önmagában kevés. Ha megvan az elhatározás, akkor érdemes előre megtervezni az odavezető utat. Szerencsések vagyunk, hogy mi az NNG-nél tulajdonképpen ösztöndíjasként végezhettük el a képzést, és nem kellett párhuzamosan a megélhetésről gondoskodni.